DE BELANGRIJKSTE DRUIVENSOORTEN:

 

CHARDONNAY:

De populairste en internationaal de meest gebruikte druif voor witte wijn. Dit komt doordat de druif vrijwel overal ter wereld makkelijk groeit en zeer aantrekkelijke (smaak)resultaten oplevert. De Chardonnay-druif wordt ook wel een edele druif genoemd. Veel van de mooiste witte wijnen worden van Chardonnay gemaakt.

Smaak:

De druif geeft wijnen met veel fruitelementen. In koele klimaten citrusfruit en groene appel, in warme klimaten vooral wit en tropisch fruit. Ook boter en toasttonen kunnen naar voren komen.

Komen ze uit een goed wijnjaar, dan kunnen Chardonnaywijnen prima bewaard worden, waardoor het ook een wijn is die in kelders kan worden weggelegd. Bij de opvoeding van de wijn met hout, ontwikkelt deze vaak ook boter- en honingelementen. Wanneer de wijn op hout wordt gerijpt, kan deze zelfs beter worden bij een langere rijping.

 

SAUVIGNON BLANC:

Deze druif is minder makkelijk te verbouwen dan de Chardonnay-druif. Door de snelle groei moet er goed gesnoeid worden, anders worden de druivenranken overschaduwd en worden de druiven niet goed rijp. Bij te veel warmte verliest de druif zijn zuren en daarmee zijn frisheid.

Smaak:

Door de aanwezige zuurgraad en de aroma's van kruisbes, citrusfruit (grapefruit) en groenteachtige elementen (asperge), maar ook van vers gemaaid gras, zijn Sauvignon blanc-wijnen verfrissend. Rijpere Sauvignon blanc ontwikkelt soms een buxus-aroma, dat zeer kenmerkend voor deze druif is. In warmere klimaten ontwikkelt Sauvignon blanc vooral tropische fruitelementen.

 

© 2012 - 2018 WIJNHALEN - Direct wijn bestellen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel