PORT

Port wordt gemaakt in de Douro-vallei, in het noorden van Portugal. De wijngaarden liggen op steile terrasvormige hellingen langs de rivier de Doura die het gebied van oost naar west doorkruist. In het Douro gebied staat een veelheid aan druivenrassen aangeplant, met name Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Francesa en Touriga Nacional, dit zijn de druiven voor Port.

Sinds de 19e eeuw wordt gebruikgemaakt van de mutage-techniek. Dit is een techniek waarbij door middel van toevoeging van extra alcohol het gistingsproces voortijdig wordt gestopt, waardoor niet alle suikers in alcohol omgezet worden, zodat de zoete smaak van port ontstaat en het alcoholgehalte dan tussen 18 en 20 volumeprocent liggen.

Als de druiven arriveren uit de wijngaard wordt er gekozen voor niet of gedeeltelijk onstelen. De druiven dienen op dezelfde dag verwerkt te worden.

Bijna elke Port is een blend. Van jaargangen, druiven, wijngaarden etc. Port wordt voor minimaal 2 jaar opgeslagen in grote houten vaten of in roestvrijstalen tanks. Sommige wijnen worden daarna direct gebotteld en gaan verder door het leven als een Ruby.

De Ports die overgestoken worden in kleinere houten vaten worden de Tawny's. Tawny port begint eigenlijk als een Ruby port,  maar brengt een langere periode door op hout om de port te verzachten en zijn ronde karakter te geven. Hoe meer tijd Tawny port doorbrengt in hout, hoe meer de smaak en de kleur van Tawny complexer wordt,

Een Vintage port is de crème de la crème, de koning, onder de port. Een Vintage port mag alleen Vintage heten als zij dit kwaliteitsstempel verkregen hebben na de strenge keuring van het Instituto dos Vinhos Doure e Porto. Hierdoor wordt de hoge kwaliteit van een Vintage port gegarandeerd.

Gemiddeld worden Vintage ports slechts drie keer per decennium gemaakt, enkel in de beste jaren. Een zogenaamde 'Vintage-verklaring'wordt alleen afgegeven wanneer een porthuis gelooft dat ze in één enkele oogst voldoende druiven van een zeer hoog kaliber heeft. Een Vintage port is meestal een mix van druiven uit verschillende Quinta's (wijngaarden) die één producent bezit of koopt. 

Na de eerste vinificatie (wijnbereiding) wordt de Vintage port opgeslagen in gebruikte eiken vaten gedurende tenminste twee jaar. Volgens de Portugese wet moet een Vintage port gebotteld worden tussen het tweede en derde jaar na de oogst. Ze wordt ongefilterd gebotteld, waardoor zich in de loop der tijd een vrij grote hoeveelheid sediment zal vormen. Een Vintage port moet dan ook altijd gedecanteerd worden voordat ze gedronken wordt. 

Onder de juiste condities is een top Vintage port gemakkelijk meer dan 30 jaar houdbaar.

 

- Wiite port komt - net als alle andere port soorten -  uit het Dourogebied in Portugal. Witte port wordt uitsluitend gemaakt van een combinatie van inheemse Portugese druivenrassen. In het geval van witte port zijn dit puur witte druivenrassen. Dit zijn voor de meeste wijndrinkers redelijke onbekende soorten, zoals Códega, Malvasia Fina, Gouveio, Rabigato en Verdelho. De druiven van de witte port blijven drie jaar op het vat liggen. Ook bestaat er "reserva branco"witte port, deze heeft minstens zeven jaar op het vat gelegenen is daardoor donkerder van kleur en complexer van smaak. 

Hoewel port vaak als zoete drank wordt gezien, bestaat er droge witte port en zoete witte port. Afhankelijk van op welk moment van de gisting de suikers zijn toegevoegd, is een witte port (extra)droog, of (heel)zoet. Toch is droge witte port niet hetzelfde als droge witte wijn; eigenlijk is de droogste droge port nog aan de medium kant, als je het met wijn vergelijkt. De zoete versie kennen we als traditionele witte port en is rijk van smaak.

https://www.wijnhalen.nl/c-5039533/graham-s-port/

https://www.wijnhalen.nl/c-5450914/talor-s-port/

 

 

 

 

 

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 WIJNHALEN - Direct wijn bestellen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel