https://www.wijnhalen.nl/c-5115098/domaine-rene-mure/
https://www.wijnhalen.nl/c-5193857/biologische-wijn-wit/
https://www.wijnhalen.nl/c-5193859/biologische-wijn-rood/
BIOLOGISCHE WIJN
Wijnhalen is specialist in Bio wijn, wij hebben voor u de Bio wijnen uit alle gerenommeerde wijnlanden.
Biologische wijn, ook wel Bio wijn wordt op een zo natuurlijke manier gemaakt. De kwaliteit van biologische wijnen is de laaste jaren enorm verbeterd. Prachtige wijnen gemaakt op een bewuste manier.
De term "biologisch" is wettelijk beschermd en de richtlijnen voor biologische producten zijn in een wet vastgelegd. De producenten, dus ook de wiijnboeren, hebben zich te houden aan deze wet en richtlijnen. Alleen producten die onder controle staan van de biologische controle-instantie in hun land mogen dit keurmerk voeren.
Het biologische keurmerk vormt de garantie dat biologische wijn dus ook echt bio is.
Biologische wijnen worden namelijk gemaakt met respect voor de natuur, zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Ook in de wijnkelders zijn de regels voor biologische wijnmakers strenger dan gangbare wijnmakers. Dat is zo sinds 2011. De nieuwe wetgeving verbiedt verder het gebruik van sorbinezuur in biologische wijn. Sorbinezuur is een van nature voorkomend conserveermiddel, zit bijvoorbeeld in lijsterbessen maar wordt ook in chemische basis (E-200) gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Sorbine werkt tegen schimmels en gisten. Vanaf de oogst van 2012 zul je dit goedje niet meer onder je kurk terugvinden.
Ook het gebruik van sulfiet (zwavel) is beperkt in de biologische wijnbouw. Sulfiet komt van nature voor in wijn en helpt de wijn te conserveren, maar het mag wettelijk gezien ook worden toegevoegd om de wijn nog beter houdbaar te maken. Wijn bevat van nature namelijk altijd sulfiet. De enige juiste bewoording is dat er aan wijn geen sulfiet is toegevoegd.
Wie slecht tegen sulfiet kan of weinig sulfiet tot zich wil nemen kan dus beter voor biologische wijn kiezen, dan voor gangbare wijn.
Aan witte wijn wordt over het algemeen meer sulfiet toegevoegd dan aan rode wijn. Dit heeft enerzijds te maken met de conserverende stoffen die zich in blauwe druiven bevinden (waardoor rode wijn minder sulfiet nodig heeft), en anderzijnds met het feit dat witte wijn eerder de neiging heeft te oxideren. Een witte wijn zonder toegevoegd sulfiet zal snel bruin uitslaan, muf ruiken en slecht gaan smaken.
BIOLOGISCHE - DYNAMISCHE WIJN
Biologisch-dynamische wijnbouwers gaan nog wat stappen verder dan hun "gewone" biologische collega's. Ze baseren hun werkwijze op het antroposofische gedachtegoed van Rudolf Steiner en werken zeer nauw verbonden met de natuur en de kosmos. Ze zien hun complete bedrijf als een organisme en gaan er vanuit dat hemellichamen als aarde, maan, zon en sterren invloed uitoefenen op de groei van hun gewassen. Biologisch-dynamische wijnen herken je aan het Demeter keurmerk.